duminică, 11 septembrie 2011

Proiect de lege


Parcarea neregulamentara ar putea fi sanctionata DOAR cu amenda, in timp ce ridicarea autovehiculelor parcate in locuri interzise ar putea deveni o EXCEPTIE, urmand a se aplica doar in cazul in care constituie un obstacol pentru circulatie sau accesul intr-o institutie publica, potrivit unei propuneri legislative de la Camera Deputatilor.

La Camera Deputatilor a fost inregistrata recent o propunere legislativa care propune noi reglementari cu privire la modul de ridicare si depozitare a vehiculelor stationate neregulamentar.

Potrivit initiatorilor, zilnic sunt ridicate mii de masini, in conditiile in care nu exista suficiente locuri de parcare. Astfel, ridicarea masinilor parcate in locuri interzise va reprezenta o masura exceptionala, aplicata numai in cazul vehiculelor parcate intr-o asemenea maniera incat “sa constituie un obstacol pentru circulatie, sa obtureze traficul rutier sau accesul in institutiile publice”. In altfel de situatii, parcarea neregulamentara se va sanctiona doar cu amenda.

In acelasi timp, se prevede ca daca o masina este parcata intr-un spatiu public amenajat pentru o perioada mai mare de 7 zile, fara ca vehiculul sa fie miscat, se va considera ca spatiul a fost abuziv ocupat, urmand ca masina sa fie ridicata.
Aceasta masura mi se pare aberanta caci inseamna ca daca intri in spital, pleci in concediu sau pleci din tara fara masina, la intoarcere nu o mai gasesti. Nu toata lumea are garaj sa-si tina masina in siguranta pe o perioada mai lunga. 
Conditia ca masina sa fie un obstacol pentru a fi ridicata figura si inainte in toate HCL-urile (mai putin explicit la sectorul 6) dar era mereu incalcata de politia locala, caci lumea nu cunoaste legislatia.
Deci nu se aduce nimic nou, favorabil pentru soferi, ci doar se deschide portita catre noi abuzuri: cum poti dovedi ca ti-au ridicat masina inainte de 7 zile?! Sau ca era mutata 1 m alaturi fata de pozitia initiala?!

Ridicarea si depozitarea masinilor stationate neregulamentar de catre firmele private in nume propriu este ilegala, raportat la dispozitiile OUG nr. 195/2002. Solicitarea de sume de bani cu titlu de contravaloare a serviciilor de ridicare, transport si depozitare de catre firmele private este, de asemenea, ilegala”, se arata in expunerea de motive a propunerii legislative privind ridicarea si depozitarea vehiculelor stationate neregulamentar.

In acest context, initiatorii sustin ca ridicarea si depozitarea masinilor parcate neregulamentar se poate face exclusiv in numele autoritatii publice locale.

Propunerea legislativa interzice expres firmelor private sa solicite bani cu titlu de contravaloare a serviciilor de ridicare, transport si depozitare.
Asta arata ca se poate castiga un proces colectiv contra firmelor de ridicari pe motiv de plata nedatorata, caci ele incaseaza ilegal taxele respective, fara a avea un contract de servicii incheiat cu pagubitii.

“Ridicarea vehiculelor se poate face numai daca se intocmeste un act juridic care sa includa masuratori pentru a dovedi faptul ca vehiculul era parcat neregulamentar”, mai prevede propunerea legislativa a deputatilor.

“Sumele incasate ca urmare a ridicarii si depozitarii vehiculelor vor constitui venituri la bugetele locale si vor fi folosite pentru amenajarea locurilor de parcare si pentru achizitionarea de utilaje special pentru ridicarea si depozitarea vehiculelor parcate neregulamentar”, se mai arata in proiect.

Astept sa va spuneti parerea despre acest proiect, care nu se stie daca va fi votat.
Sa nu uitam ca au fost si alte initiative (reducerea taxei la suma unica 150 lei in Bucuresti), care au picat la un singur vot in consiliul primariei generale, unde s-au coalizat toti, indiferent de partid.
Explicatia acestei initiative din partea opozitiei este dorinta de a aduna capital electoral inaintea alegerilor. Insa toti politicienii au permis in ultimii ani acestei mafii a hingherilor de masini sa se imbogateasca in mod ilicit iar acum recunosc ca procedura taxei era ilegala.
Trebuie sa ne facem singuri dreptate, recuperandu-ne intai banii dati pana acum la firmele de ridicari. 

Pe 10.04.2012 acest proiect a trecut in mod tacit de Senat, urmand sa fie aprobat de Camera Deputatilor: http://www.ziare.com/stiri/soferi/masinile-vor-fi-ridicate-doar-daca-incurca-traficul-sau-intrarea-in-institutii-senat-1161126
 

Sursa: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_26390/Gata-cu-ridicarea-masinilor-parcate-neregulamentar.html#ixzz1afvuQnIe

http://www.mediafax.ro/social/masinile-ar-putea-fi-ridicate-numai-ca-masura-exceptionala-sumele-incasate-devin-venituri-la-bugetele-locale-8816651/

3 comentarii:

  1. Toate aceste informari contin mereu expresia "ar putea". Asta deoarece aceste initiative raman mereu la stadiul de proiect, ele pica la vot cu sprijinul tuturor partidelor. Adica sunt praf in ochii prostimii. In aprilie 2011 un consilier municipal PNL a propus taxa unica de 150 lei pt recuperarea masinii. Bineinteles ca proiectul a picat si asa va fi si acum. Dar opozitia se poate mandri cu bunele intentii fata de populatie. Mi-e scarba.

    RăspundețiȘtergere
  2. In alte tari, unde salariul mediu e de aprox. 2500 euro, taxa de recuperare auto este 100 euro. La noi s-a ajuns ca un om sa-si dea tot salariul pt a-si putea recupera masina. Ar trebui sa ne luam banii inapoi de la hotii astia, in loc sa asteptam aparitia unei legi noi. Chiar proiectul asta permite abuzul prin regula celor 7 zile, dupa care orice masina poate fi ridicata daca nu a fost mutata din acelasi loc.

    RăspundețiȘtergere
  3. N-are nici o sansa sa treaca asa un proiect.
    Cum ar putea sa lase firmele de ridicari fara ciolan cand vin alegerile?? De unde mai primesc politicienii sponsorizari in campania politica?!
    Opozitia are si ea oameni bagati puternic in afacerea asta cu ridicarile auto.
    Primarul Chiliman de la sectorul 1 este membru PNL dar la el era cea mai mare taxa de recuperare auto, 840 lei...Mi-e sila!

    RăspundețiȘtergere